Van overleven naar ondernemen: de ommekeer van Ariejonne Oost
Ariejonne Oost is ondernemer, moeder en vrouw. En jarenlang dacht ze dat ze al die rollen tegelijk op hoogste niveau moest invullen. Haar bedrijf Kantoormanager draaide goed, het team groeide en klanten bleven komen. Toch merkte ze haar eigen ontwikkeling stilviel.
Tot ze besloot het anders aan te pakken.
Teveel rollen tegelijkertijd
Een paar jaar geleden kwam alles tegelijk. Een jong gezin, een groeiend team, klanten met vragen en altijd een lange lijst to do’s. En alles leek van mij af te hangen. Ik zat gevangen in een systeem dat ik zelf had gebouwd. Alles moest via mij, waardoor het leek of ik onmisbaar was. Niet omdat ik dat per se wilde, maar omdat ik het zo had ingericht. Ik was de spil van de organisatie. De vraagbaak, de brandjesblusser en de beslisser. Die verschillende rollen slokten al mijn energie op en het voelde of ik vooral aan het overleven was.
In de praktijk zette ik mezelf volledig vast. Er was geen ruimte meer om vooruit te kijken, laat staan om te ontwikkelen. Ik was vooral aan het oplossen en overleven, niet meer met ondernemen. Het was dubbel, ik voelde dat het niet werkte, maar had ook geen idee hoe het te veranderen. Ik heb zelfs overwogen dan maar helemaal te stoppen. Toen ik dat merkte, wist ik: dit moet anders.Stilstand is achteruitgang. Het is een ongelooflijk cliché. Maar als de wereld om je heen verandert en jij staat stil, dan verlies je vroeg of laat je concurrentiepositie.
Je hoeft het niet alleen te doen
Achteraf gezien was het inschakelen van hulp een van de beste beslissingen die ik kon nemen, maar ook de moeilijkste. Ik houd graag zelf de regie en als ondernemer denk je vaak: dit moet ik toch kunnen? Maar juist dat denken hield me vast. Het lukte me niet meer om van een afstand naar mijn eigen organisatie te kijken. Ik had iemand nodig die me uit die draaikolk trok. Dat gebeurde pas toen mensen me de juiste vragen gingen stellen: “Wat wil jij eigenlijk?” en “Waarom laat je je zo opslokken?” Vragen die confronterend waren, maar ook nodig om eerlijk te zijn tegen mezelf én mijn team.
Het kantelpunt kwam niet vanzelf. Ik kreeg hulp van buitenaf. Zo maakte de samenwerking met The Main Thing mij bewuster en scherper. Samen met Jelle en Thomas heb ik geleerd om dingen die eerst vooral op gevoel zaten, zoals kernwaarden, visie en de manier waarop we communiceren, concreet te maken. Zonder het gevoel kwijt te raken. Dat helpt bij keuzes maken en bij het helder neerzetten van wat we doen en waar we voor staan. Zij hielpen me het verhaal van mijn bedrijf opnieuw te ordenen. Dat voelde niet alleen goed, het gaf me ook richting. Tegelijkertijd blijf ik op zoek naar ondersteuning. Bijvoorbeeld door samen te ondernemen met de Rok Groep. Het is ontzettend waardevol om te sparren met hun directeur Johan Oost (geen familie). Hij denkt strategisch, durft vooruit te kijken en stelt precies de goede vragen. De combinatie met het vastleggen van de visie en structuur heeft me echt geholpen richting te kiezen én koers te houden.
Ariejonne Oost is ondernemer en eigenaar van Kantoormanager en Nineplus People.
“Ik was vooral aan het overleven, niet meer aan het ondernemen. Nu bepaal ik zelf weer de richting.”
Structuur brengt rust (en voorkomt gezeur)
De belangrijkste stap van dit proces was het aanbrengen van structuur op verschillende niveaus. Geen star systeem, maar een vast ritme dat iedereen duidelijkheid geeft. We werken nu met vaste overlegmomenten: dagelijkse korte updates, wekelijks teamoverleg en maandelijks met het leiderschapsteam. Elk overleg heeft een vaste agenda. Wat gaat goed, wat kan beter, wat heb je nodig? Deze structuur helpt ons vooruit. Vragen of problemen blijven niet liggen omdat we steeds in gesprek zijn. Duidelijkheid en vertrouwen voorkomen gedoe en misverstanden. Bovendien ondersteunt dit eigenaarschap.
Die behoefte aan structuur en duidelijkheid zie ik ook bij klanten. Zeker in het mkb is HR vaak een hoofdpijndossier. Te veel losse eindjes, onduidelijke afspraken en gedoe dat ten koste gaat van het echte ondernemerschap. Praktische zaken nemen we met Kantoormanager uit handen. Voor HR-ondersteuning is NinePlus People opgezet: een label waarmee we ondernemers helpen hun HR op orde te krijgen. Op die manier hebben ook zij minder ‘gedoe’ met personeel en meer grip. Dat geeft ze de ruimte om de dingen te doen waar ze de meeste energie van krijgen.
Misbaar durven zijn
Wat ik nu zie is dat de keuzes die ik toen maakte (hulp vragen, structuur bouwen en een zelfstandig, betrokken team) de enige manier waren om echt verder te komen. Zonder die stappen had ik waarschijnlijk alles nog steeds zelf willen oplossen. Terwijl ik het tegenovergestelde nastreefde. Ik wilde misbaar zijn. Dat klinkt misschien vreemd, maar voor mij was dat de sleutel. Ik wil dat mijn team zelf kan beslissen, handelen en groeien. Ik ben nu veel meer coachend bezig. Help bij het stellen van doelen, geef richting en probeer de juiste omstandigheden te creëren. Tegelijkertijd loop ik niet meer overal zelf achteraan. Daardoor heb ik letterlijk weer ruimte. Ik richt me nu op de dingen waar ik energie van krijg: Strategie, innovatie, commercie en mensgericht ondernemen. En ik merk dat ik daar heel veel plezier in heb.
Een fijne werkplek voor iedereen
Met het team heb ik bewust gewerkt aan onze organisatiecultuur. Niet als hip thema, maar omdat het alles beïnvloedt. Als je niet goed voor jezelf en elkaar zorgt, zie je dat terug in het werk en de service aan klanten. En andersom: een positieve sfeer maakt alles beter. Voor het team, voor de klant, en voor mijzelf. Flexibiliteit speelt daarin een grote rol. Ik wil bijvoorbeeld dat met name vrouwen zich in elke levensfase vrij en veilig voelen om hier te werken. Maar wel met gezond verstand. Aan de andere kant zijn we wel scherper in onze keuzes.
Nieuwe mensen aannemen doen we nu veel bewuster. Past iemand bij onze cultuur? Snapt hij of zij waar we voor staan? Alleen dan gaan we verder. Die scherpte geldt ook voor klanten. Het moet passen. Niet alleen op papier, maar ook qua waarden. We hebben zelfs afscheid genomen van klanten waar het schuurt op dat vlak. Het is niet persoonlijk, maar je kunt alleen goed samenwerken als je elkaar echt begrijpt en respecteert.
Denk- en ontwikkeltijd blokken
Wat ik echt heb moeten leren, is tijd maken om te denken. Klinkt simpel, maar als ondernemer ben je vaak aan het rennen. Je hebt nooit tijd over, dus moet je het bewust inplannen. Tijd voor reflectie, inspiratie, gesprekken met andere ondernemers. Ik lees veel, volg trainingen en bezoek events. Niet omdat ik ‘moet groeien’, maar omdat het me scherp houdt.
Als je hulp inschakelt, moet jezelf ook bereid zijn iets terug te geven. Daarom help ik andere ondernemers om ook ontwikkelruimte te ervaren. Niet alleen door mee te denken, maar door mijn verhaal te delen. Want ik weet hoe het voelt om klem te zitten in je eigen succes. En ik weet ook hoe het voelt als je weer lucht hebt. Als je bedrijf draait en jijzelf weer met energie onderneemt. Dat gun ik anderen en daar word ik zelf uiteindelijk het meest gelukkig van.
De stand van zaken
Momenteel staat er een stevig team. De structuur houdt stand, ook als ik er even niet ben. Dat is misschien wel de grootste winst. Ik voel me vrijer zonder minder betrokken te zijn. De ambitie is er nog steeds, maar die voelt nu wel onder controle. Ik wil andere ondernemers helpen om ook datzelfde punt te bereiken. Niet door alles over te nemen, maar door samen te bouwen aan grip, structuur en vertrouwen. Zodat je niet geleefd wordt, maar zelf de richting bepaalt.
5 inzichten die mij hebben geholpen om lost te komen en vooruit te gaan
Maak denktijd structureel. Zonder ruimte om te reflecteren blijf je in de uitvoering hangen.
Durf eerlijk te zijn over wat niet meer werkt. Naar jezelf, je team en je klanten.
Vraag hulp voordat je vastloopt. Externe ogen brengen scherpte én lucht.
Bouw een bedrijf dat jou ook ruimte geeft. Structuur en autonomie zijn een voorwaarde voor groei.
Weet waar je voor staat. Je waarden zijn het filter voor beslissingen over mensen, klanten en richting.